Przepis na sałatka z fasolą czerwona

Cześć wszystkim! Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na sałatkę z fasolą czerwoną. Jest to proste i szybkie danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy dodatek do obiadu. Niezwykle sycące, pełne smaku i zdrowe – to jedna z moich ulubionych sałatek. Bez zbędnego przedłużania, zaczynamy!

Składniki, które będziemy potrzebować to:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (około 400 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała papryczka chili (lub więcej, jeśli lubicie ostre)
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od przygotowania składników. Otwieram puszkę z fasolą, odcedzam ją i płuczę pod zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru sosu. Następnie kroję czerwoną cebulę na drobną kostkę. Zdejmuję górną warstwę papryki, usuwam gniazdo nasiennne, a następnie kroję ją w drobną kostkę. Jeśli chodzi o papryczkę chili, usuwam nasiona, a resztę kroję na drobne kawałki – pamiętajcie, że im więcej papryczki, tym bardziej ostre będzie danie.

Teraz przystępuję do mieszania składników. W dużej misce łączę fasolę, pokrojoną cebulę, paprykę i papryczkę chili. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, która doda naszej sałatce świeżości i aromatu. Wszystko dokładnie mieszam.

Przygotowuję teraz sos do sałatki. W małej miseczce łączę oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam i wlewam do miski z sałatką. Jeszcze raz mieszam wszystkie składniki, aby sos równomiernie pokrył wszystko.

Ostatni krok to odstawienie sałatki na około 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i sałatka była jeszcze smaczniejsza. Po tym czasie nasza sałatka z czerwoną fasolą jest gotowa do podania!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i będzie częstym gościem na Waszych stołach. Smacznego!

Image by zefe wu from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis

Prosty jabłecznik z budyniem