Krem z bitej śmietany mascarpone i galaretki

Cześć wszystkim! Dzisiaj mam dla Was przepis na niesamowity deser, który rozkocha w sobie każdego łasucha. Oto krem z bitej śmietany mascarpone i galaretki! Coś, czego być może nie spodziewacie się, ale gwarantuję, że będzie to uczta dla podniebienia.

Oto lista składników, których potrzebujesz do przygotowania tego pysznego deseru:

  1. 250 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  2. 250 g mascarpone
  3. 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku
  4. 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  5. 1-2 garście świeżych malin (lub innych owoców do dekoracji)
  6. 1 opakowanie herbatników (lub innych ulubionych ciasteczek do wyłożenia na dno pucharków)

Wpadłem na ten pomysł zupełnie przypadkiem, kiedy w mojej lodówce zostały resztki śmietany i mascarpone, a galaretka czekała na swoją kolej od dłuższego czasu. Pomyślałem: „Dlaczego by nie połączyć tych smaków i stworzyć czegoś wyjątkowego?”. No i powiem Wam, że warto było zaryzykować!

Zacznijmy od tego, że musiałem wymyślić, jak połączyć te składniki. Najpierw upewniłem się, że mam wszystko, czego potrzebuję, czyli mascarpone, śmietanę kremówkę, galaretkę, cukier puder oraz owocowy dodatek, którym postanowiłem, że będą maliny.

Przystąpiłem do przygotowania deseru. Zaczynamy od ubicia śmietany kremówki (ok. 250 ml) na sztywną pianę, ale pamiętajcie, żeby nie przesadzić, bo inaczej zmieni się w masło. W międzyczasie przygotowałem galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale dodałem mniej wody, aby była bardziej zwarta.

Gdy już ubita śmietana osiągnęła odpowiednią konsystencję, dodałem do niej mascarpone (ok. 250 g) i delikatnie wymieszałem. Następnie dosypałem cukier puder (ok. 3 łyżki) i dokładnie połączyłem wszystko, aż powstał gładki krem.

Teraz przyszedł czas na układanie deseru. Na dno pucharków wyłożyłem pokruszone herbatniki, następnie kolejno krem i maliny. Gdy galaretka się zastygła, pokroiłem ją na kostkę i ułożyłem na wierzchu kremu. Na sam koniec dodałem jeszcze trochę świeżych malin, dla ozdoby.

Deser gotowy! Krem z bitej śmietany mascarpone i galaretki to połączenie, które może zaskoczyć, ale na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. To idealny przepis na szybki, lekki i pyszny deser, który sprawdzi się na każdej imprezie czy spotkaniu z rodziną i znajomymi. Polecam gorąco!

Czekam na Wasze opinie i zdjęcia deserów. Miłego eksperymentowania!

Image by Régis OBYDOL from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cudowne Połączenie: Ucieramy Śmietanę z Mascarpone jak Profesjonalista!

Cukinia na zimowe dni – jak ją mrozić, żeby smakowała jak prosto z ogródka!