Przepis na zupę szpinakową

annapustynnikova / elements.envato

Dziś mam dla was przepyszną zupę szpinakową, którą uwielbiają nawet dzieci 😉 Można ją spokojnie jeść nawet 2-3 dni (tak to jest u mnie praktykowane zazwyczaj)

Będą nam potrzebne następujące skłądniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki stołowe uniwersalnej mąki
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 2 filiżanki posiekanego świeżego szpinaku
  • 1/4 filiżanki świeżo startego parmezanu
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki pół na pół
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki

Po ich „zabezpieczaniu” i przygotowaniu (pokrojeniu, poszatkowaniu itd.) możemy zabrać się do działania :

  1. Na początek rozgrzej oliwę z oliwek w sporym garnku.
  2. Dodaj cebulkę i czosnek, i gotuj aż cebulka zmięknie, tak z kilka minut napewno będzie to trwało.
  3. Dodaj mąkę i smaż przez minutkę-dwie, nieustannie mieszając.
  4. Powoli dodawaj bulion warzywny, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Dodaj szpinak i parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  7. Teraz naszą zupkę możesz spokojnie zblendować i dodać śmietanę.
  8. Na końcu dekorujemy liśćmi szpinaku.

Przepis bardzo prosty, jak zwykle zachęcam do zostawiania komentarzy, w miarę wolnego czasu będą odpowiadała.

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Przepis na zupę brokułową