Dziś mam dla was przepyszną zupę szpinakową, którą uwielbiają nawet dzieci 😉 Można ją spokojnie jeść nawet 2-3 dni (tak to jest u mnie praktykowane zazwyczaj)
Będą nam potrzebne następujące skłądniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, mielone
- 2 łyżki stołowe uniwersalnej mąki
- 2 filiżanki bulionu warzywnego
- 2 filiżanki posiekanego świeżego szpinaku
- 1/4 filiżanki świeżo startego parmezanu
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki pół na pół
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
Po ich „zabezpieczaniu” i przygotowaniu (pokrojeniu, poszatkowaniu itd.) możemy zabrać się do działania :
- Na początek rozgrzej oliwę z oliwek w sporym garnku.
- Dodaj cebulkę i czosnek, i gotuj aż cebulka zmięknie, tak z kilka minut napewno będzie to trwało.
- Dodaj mąkę i smaż przez minutkę-dwie, nieustannie mieszając.
- Powoli dodawaj bulion warzywny, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj szpinak i parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj przez kolejne 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Teraz naszą zupkę możesz spokojnie zblendować i dodać śmietanę.
- Na końcu dekorujemy liśćmi szpinaku.
Przepis bardzo prosty, jak zwykle zachęcam do zostawiania komentarzy, w miarę wolnego czasu będą odpowiadała.
GIPHY App Key not set. Please check settings