Przepis na naleśniki z malinami

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z malinami, które uwielbiam od kiedy tylko pamiętam. Są proste w przygotowaniu i świetnie smakują na słodko. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i czekam na Wasze komentarze pod wpisem. Do dzieła!

Aby przygotować naleśniki z malinami, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: bita śmietana, syrop malinowy, cukier puder

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W misce mieszamy mąkę z solą. Następnie dodajemy jajka, mleko i wodę gazowaną. Całość mieszamy dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej wody gazowanej. Na koniec dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego i mieszamy jeszcze raz.

Teraz czas na smażenie naleśników. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego. Gdy patelnia będzie gorąca, wylewamy na nią porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy naleśnika, aż z jednej strony będzie złocisty, a następnie przewracamy go na drugą stronę. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się ciasto.

Kiedy naleśniki są już gotowe, zabieramy się za maliny. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy maliny i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż maliny zaczną puszczać sok. Mieszamy delikatnie, żeby nie rozgnieść malin.

Teraz pozostaje nam tylko nałożyć maliny na naleśniki, zwinąć je na kształt rulonów lub trójkątów i podać na talerzu. Jeśli lubicie, możecie dodać jeszcze bitą śmietanę, polać wszystko syropem malinowym i posypać cukrem pudrem.

To już koniec! Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis i zasmakujecie w tych pysznych naleśnikach z malinami. Zachęcam do komentowania i dzielenia się swoimi wrażeniami. Smacznego!

Podsumowując, naleśniki z malinami to prosty i pyszny deser, który możemy przygotować w domu w krótkim czasie. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, a na stole pojawi się pyszny i kolorowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Image by piviso from PixabayImage by piviso from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na koreańską zupę

Jakie przyprawy do drobiu ?