Dziś mam dla was wspaniałą potrawę która urozmaici każdy obiad.
Potrzebujemy sporo składników aby nasze leczo było bogate w smak i rozpalało kubki językowe.
- -1 opakowanie kiełbasy.
- -1 dużą cukinię, pokrojoną w kostkę
- -1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- -1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- -1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
- -2 ząbki czosnku, mielone
- -2 łyżki oliwy z oliwek
- -1 łyżka stołowa włoskiej przyprawy
- -1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- -1/4 łyżeczki soli
- -1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- -1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- -1/2 szklanki bulionu warzywnego
- -1/2 filiżanki białego wytrawnego wina
- -1/2 filiżanki komosy ryżowej
- -1/4 filiżanki pokrojonych czarnych oliwek (opcjonalnie)
Gdy już mamy wszystko posiekane, pokrojone i pobielone zgodnie z instrukcją możemy zabrać się do pracy, której jest troszeczkę.
- Na początek rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodajemy kiełbasę i cukinii i smażymy aż się zarumieni i zmięknie (cukinia)
- Teraz dodajemy paprykę, cebulę i czosnek
- Gdy wszystko jest już odpowiednio wysmażone możemy dodać włoską przyprawe, sól i czarny pieprz.
- Następnie pokrojone w kostkę pomidory, bulion warzywny, białe wino i komosę ryżową. Zmniejszamy ogień i czekamy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj oliwki (opcjonalnie) i czekamy jeszcze z 5 minut.
Jak widać całość nie była taka trudna do wykonania, jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub propozycję, może nawet uwagi to z chęcią ich wysłucham 🙂
GIPHY App Key not set. Please check settings