Cudowne Połączenie: Ucieramy Śmietanę z Mascarpone jak Profesjonalista!

Dziś mam dla was przepis na coś, co urozmaici każdy deser i doda mu niepowtarzalnego smaku – mowa oczywiście o połączeniu ubitej śmietany z mascarpone! Przyznam się bez bicia, że kiedy pierwszy raz spróbowałem tego kremowego cuda, od razu się w nim zakochałem. Wiem, że może to brzmieć trochę przesadnie, ale uwierzcie mi – raz spróbowawszy tego, nie będziecie już chcieli wrócić do zwykłej śmietany!

No dobra, do rzeczy! Zacznijmy od tego, czego potrzebujemy:

  • 250 ml śmietany kremówki (najlepiej 30% tłuszczu)
  • 250 g mascarpone
  • ewentualnie cukier puder lub waniliowe cukier, jeśli chcecie podkreślić słodki smak (choć dla mnie i tak jest idealnie!)

Teraz przejdźmy do czynności, które wykonamy, żeby nasze marzenie stało się rzeczywistością. Najpierw wlejmy śmietanę do miseczki i zacznijmy ją ubijać na średnich obrotach. Nie przesadzajmy z prędkością, bo chcemy, żeby śmietana się delikatnie zgęstniała, a nie zamieniła w masło!

Kiedy zobaczycie, że śmietana zaczyna się ładnie ubijać, dodajmy do niej mascarpone. Tu jest mała sztuczka – najlepiej, gdy mascarpone będzie w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się z nią pracuje. Delikatnie zmiksujmy oba składniki, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Jeśli macie ochotę, możecie dodać cukier puder lub waniliowy cukier, ale to już zależy od waszych preferencji.

Et voilà! Mamy już nasz pyszny krem śmietanowo-mascarpone, który możemy wykorzystać do mnóstwa deserów. Ja osobiście uwielbiam go dodawać do ciast, jako warstwę między biszkoptami, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do owoców czy jako farsz do naleśników.

Mam nadzieję, że mój sposób na to niezwykłe połączenie przypadnie wam do gustu i będziecie się nim często delektować. Dajcie znać, jak wam poszło i jakie desery urozmaiciliście tym kremem – jestem bardzo ciekaw waszych pomysłów! Smacznego!

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem przepis dla każdego.

Krem z bitej śmietany mascarpone i galaretki