Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem przepis dla każdego.

Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszną sałatkę z pieczonym łososiem i makaronem. Jest to jedno z moich ulubionych dań, które często robię dla rodziny i przyjaciół. Smak jest nieziemski, a przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zatem, bez zbędnych wywodów, przechodzę do sedna!

Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania sałatki z pieczonym łososiem i makaronem:

  1. 400 g świeżego łososia
  2. 250 g makaronu (ja preferuję farfalle, ale możesz użyć dowolnego)
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. Sok z 1 cytryny
  5. 2 ząbki czosnku, posiekane
  6. Sól i pieprz do smaku
  7. Świeży koperek
  8. Liście sałaty (np. rukola, sałata lodowa, szpinak)
  9. 2 pomidory, pokrojone w kawałki
  10. 1 ogórek, pokrojony w plastry
  11. 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  12. Garść oliwek (zielonych lub czarnych)
  13. Opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Do przygotowania sosu:

  1. 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  2. Sok z 1/2 cytryny
  3. 1 ząbek czosnku, posiekany
  4. Sól i pieprz do smaku
  5. Świeży koperek

Pierwszą rzeczą, jaką robię, to kupuję świeżego łososia – nie ma co oszczędzać na jakości! Kiedy już mam go w domu, myję rybę i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowuję marynatę – łączę oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, pieprz i trochę świeżego koperku. Marynatę nakładam na łososia i odstawiam na około 30 minut.

W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Ja najbardziej lubię użyc makaronu typu farfalle, ale możecie wybrać dowolny rodzaj. Po ugotowaniu odcedzam go i płuczę zimną wodą, żeby nie skleił się.

Teraz pora na pieczenie łososia. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C i wykładam łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę go przez około 15-20 minut, aż będzie idealnie złocisty i delikatny.

W międzyczasie, gdy łosoś się piecze, przygotowuję resztę sałatki. Do dużej miski wrzucam ulubione liście sałaty, kawałki pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i oliwki. Można dodać też trochę orzechów, jeśli lubicie. Polecam szczególnie orzechy włoskie!

Gdy łosoś jest już upieczony, wyjmuję go z piekarnika i zostawiam na chwilę do przestygnięcia. Następnie dzielę go na mniejsze kawałki i dodaję do miski z sałatą i makaronem. Całość polewam sosem, który można przygotować z jogurtu greckiego, cytryny, czosnku, soli, pieprzu i koperku. Delikatnie mieszam wszystko, żeby połączyć smaki.

Voilà! Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem jest gotowa! Spróbujcie sami, a na pewno zostanie jednym z Waszych ulubionych dań. Smacznego!

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sałatka z tortellini jajkiem i ananasem

Cudowne Połączenie: Ucieramy Śmietanę z Mascarpone jak Profesjonalista!