Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszną sałatkę z pieczonym łososiem i makaronem. Jest to jedno z moich ulubionych dań, które często robię dla rodziny i przyjaciół. Smak jest nieziemski, a przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zatem, bez zbędnych wywodów, przechodzę do sedna!
Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania sałatki z pieczonym łososiem i makaronem:
- 400 g świeżego łososia
- 250 g makaronu (ja preferuję farfalle, ale możesz użyć dowolnego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży koperek
- Liście sałaty (np. rukola, sałata lodowa, szpinak)
- 2 pomidory, pokrojone w kawałki
- 1 ogórek, pokrojony w plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
- Garść oliwek (zielonych lub czarnych)
- Opcjonalnie: garść orzechów włoskich
Do przygotowania sosu:
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży koperek
Pierwszą rzeczą, jaką robię, to kupuję świeżego łososia – nie ma co oszczędzać na jakości! Kiedy już mam go w domu, myję rybę i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowuję marynatę – łączę oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, pieprz i trochę świeżego koperku. Marynatę nakładam na łososia i odstawiam na około 30 minut.
W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Ja najbardziej lubię użyc makaronu typu farfalle, ale możecie wybrać dowolny rodzaj. Po ugotowaniu odcedzam go i płuczę zimną wodą, żeby nie skleił się.
Teraz pora na pieczenie łososia. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C i wykładam łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę go przez około 15-20 minut, aż będzie idealnie złocisty i delikatny.
W międzyczasie, gdy łosoś się piecze, przygotowuję resztę sałatki. Do dużej miski wrzucam ulubione liście sałaty, kawałki pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i oliwki. Można dodać też trochę orzechów, jeśli lubicie. Polecam szczególnie orzechy włoskie!
Gdy łosoś jest już upieczony, wyjmuję go z piekarnika i zostawiam na chwilę do przestygnięcia. Następnie dzielę go na mniejsze kawałki i dodaję do miski z sałatą i makaronem. Całość polewam sosem, który można przygotować z jogurtu greckiego, cytryny, czosnku, soli, pieprzu i koperku. Delikatnie mieszam wszystko, żeby połączyć smaki.
Voilà! Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem jest gotowa! Spróbujcie sami, a na pewno zostanie jednym z Waszych ulubionych dań. Smacznego!
GIPHY App Key not set. Please check settings