Naleśniki po meksykańsku

Dzisiaj mam dla Was prawdziwą kulinarną wyżerkę w stylu Latino – przepis na naleśniki po meksykańsku! To połączenie polskiej klasycznej potrawy z pikantnymi smakami Ameryki Łacińskiej jest nie tylko niezwykle smaczne, ale też bardzo proste do przygotowania.

Potrzebujecie tylko:

Dla naleśników:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Dla farszu:

  • 1 piers z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka przyprawy do fajitas
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Na początek przygotujmy naleśniki. W misce połączcie mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Ubijajcie do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie na patelni rozgrzejcie masło i smażcie naleśniki z obu stron do zrumienienia. Gotowe odłóżcie na bok.

Teraz przejdźmy do farszu. Pokrójcie piersi z kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie kurczaka i smażcie, aż będzie dobrze zrumieniony. W międzyczasie pokrójcie cebulę i paprykę na drobne kawałki, a czosnek drobno posiekajcie.

Gdy kurczak jest już usmażony, dodajcie do niego cebulę, czosnek i paprykę. Smażcie wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do patelni odsączoną fasolę i kukurydzę, a potem dodajcie przyprawy – oregano i przyprawę do fajitas. Wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut.

Następnie rozłóżcie farsz na naleśnikach, zwińcie je i podawajcie. Możecie dodać na wierzch trochę śmietany, startego sera czy awokado dla dodatkowego smaku.

Te meksykańskie naleśniki to świetny pomysł na kolorowy i smakowity obiad lub kolację. Smacznego!

Image by Kira from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Karkówka a’la schabowy

Jak Doprawić Buraczki? Wszystko, Co Musisz Wiedzieć!