Karkówka a’la schabowy

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na coś przepysznego karkówkę a’la schabowy. Ten przepis to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu i zmianę klasycznego schabowego.

Będziecie potrzebować:

  • 4 plastry karkówki (około 2 cm grubości)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Olej do smażenia

Na początek, oczywiście, musicie odpowiednio przygotować mięso. Doprawcie karkówkę solą i pieprzem z obu stron, a następnie delikatnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa. Ale uważajcie – nie chodzi o to, aby mięso było cienkie jak w klasycznym schabowym. Nasza karkówka powinna pozostać mięsista i soczysta.

Następnie, w trzech oddzielnych miseczkach przygotujcie panierkę. W jednej umieśćcie mąkę, w drugiej roztrzepane jajka, a w trzeciej bułkę tartą. Każdy plaster karkówki najpierw obtaczajcie w mące, potem maczajcie w jajku, a na końcu obtaczajcie w bułce tartej. Upewnijcie się, że mięso jest równomiernie pokryte.

Teraz czas na smażenie. W dużym rondlu rozgrzejcie olej. Gdy będzie gorący, wrzućcie karkówkę. Smażcie ją na średnim ogniu około 5-7 minut z każdej strony, aż do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Pamiętajcie, że grubość mięsa może wpłynąć na czas smażenia, więc zawsze sprawdzajcie, czy mięso jest dobrze ugotowane.

Po usmażeniu, odsączcie karkówkę na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz jest gotowa do podania! Karkówka a’la schabowy smakuje wyśmienicie podana z tradycyjnymi dodatkami do schabowego, takimi jak ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej czy mizeria.

Ten przepis to doskonały sposób na urozmaicenie weekendowego obiadu i zaskoczenie rodziny nowym podejściem do klasycznego dania. Pamiętajcie, że nawet najbardziej tradycyjne potrawy można podać w nowy, ekscytujący sposób. Smacznego!

Image by esko ko from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Pstrąg z piekarnika w folii

Naleśniki po meksykańsku