Przepis na zupę brokułową

Image by Silvia from Pixabay

Ten pyszny przepis przewija się co kilka tygodniu u mnie w domu, wszyscy domownicy dosłownie zajadają się tą zupką, jest pyszna i orzeźwiająca a do tego niezbyt skomplikowana w wykonaniu.

Do jej wykonania potrzebujemy następujących składników.

-1 główka brokuła, pokrojona
-1 cebula, posiekana
-2 ząbki czosnku, zmielone
-2 łyżki oliwy z oliwek
-4 filiżanki bulionu z kurczaka lub warzyw
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-1/2 łyżeczki suszonego oregano
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-1/2 szklanki śmietany 18
-Sól do smaku

Po ich zgromadzeniu możemy przejść do finalnej pracy :

  1. W większym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek.
  2. Dodaj do niej cebulę i czosnek i smażymy aż wszystko zmięknie.
  3. Teraz możemy dodać brokuły, tymianek, oregano i czarny pieprz
  4. Całość smażymy kilka minut.
  5. Teraz możemy wlać bulion, doprowadzamy do wrzenia i później przez kolejne 15 minut gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Studzimy zupę aż będzie nadawała się do blendera.
  7. Ostrożnie przelewamy zupę do robota kuchennego lub blendera i miksujemy.
  8. Ponownie wlewamy do garnka i dodajemy śmietanę.

Oczywiście doprawiamy i zdobimy wedle uznania, u mnie w domu najlepiej smakuje z świeżym chlebkiem.

Czekam na wasze sugestie i pytania, będą starała się odpowiadać.

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na zupę szpinakową

Przepis na zupę grzybową z suszonymi grzybami