Przepis na zupę grzybową z suszonymi grzybami

Zdjęcie : westend61 / elements.envato

Dziś będę miała dla was pyszną zupkę, bogatą w smak, która można ugościć znajomych lub rodzinę.

Do naszej supy będziemy potrzebowali :

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
  • 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 filiżanki suszonych grzybów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 30 minut
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • Posiekana świeża pietruszka, do dekoracji (opcjonalnie)

Jak już mamy wszystko posiekane i pokrojone, możemy zabierać się do pracy.

  1. W jakimś większym garneczku roztapiamy masło. Dodajemy do tego cebulę i czosnek, a razem smażymy aż zmiękną, później dodajemy tymianek aby uzyskać wspaniały aromat.
  2. Teraz możemy stopniowo dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć aż do zarumienienia jej.
  3. Następny w kolejności dodajemy do zasmażki bulion warzywny i białe wino, ciągle mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Odsączone i osobno ugotowane grzyby dodajemy do zupy.
  5. Do smaku dodajemy pastę pomidorową, sos sojowy i czarny pieprz.
  6. Na samym końcu dodajemy śmietanę.

Najlepiej podawać zupę na ciepo, udekorować można ją też posiekaną pietruszką.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie mojego przepisu zachęcam do komentowania.

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na zupę brokułową

Jak wybrać odpowiedni materac do spania