Dziś będę miała dla was pyszną zupkę, bogatą w smak, która można ugościć znajomych lub rodzinę.
Do naszej supy będziemy potrzebowali :
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
- 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
- 2 filiżanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 filiżanki suszonych grzybów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 30 minut
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- Posiekana świeża pietruszka, do dekoracji (opcjonalnie)
Jak już mamy wszystko posiekane i pokrojone, możemy zabierać się do pracy.
- W jakimś większym garneczku roztapiamy masło. Dodajemy do tego cebulę i czosnek, a razem smażymy aż zmiękną, później dodajemy tymianek aby uzyskać wspaniały aromat.
- Teraz możemy stopniowo dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć aż do zarumienienia jej.
- Następny w kolejności dodajemy do zasmażki bulion warzywny i białe wino, ciągle mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Odsączone i osobno ugotowane grzyby dodajemy do zupy.
- Do smaku dodajemy pastę pomidorową, sos sojowy i czarny pieprz.
- Na samym końcu dodajemy śmietanę.
Najlepiej podawać zupę na ciepo, udekorować można ją też posiekaną pietruszką.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie mojego przepisu zachęcam do komentowania.
GIPHY App Key not set. Please check settings