Czym zastąpić papier do pieczenia w kryzysowych sytuacjach ?

Cześć Kochani! Dzisiaj chciałabym poruszyć temat, który może być nieco kontrowersyjny w świecie kulinariów, ale który z pewnością przyda się w niejednej sytuacji. Zdarzyło się Wam kiedyś, że w trakcie przygotowywania pysznego ciasta lub innych wypieków nagle okazało się, że zabrakło papieru do pieczenia? Cóż, nie jesteście sami. Ja sama niejednokrotnie wpadłam w taką pułapkę! Ale bez obaw, mam dla Was kilka świetnych alternatyw, dzięki którym nie będziecie musieli rezygnować z pieczenia!

Silikonowa mata do pieczenia to moja ulubiona alternatywa dla papieru do pieczenia! Silikonowa mata to nie tylko świetny sposób na oszczędność (ponieważ można jej używać wielokrotnie), ale także idealna dla naszej planety. Jest łatwa w czyszczeniu i przechowywaniu. Do tego, w przeciwieństwie do papieru do pieczenia, nie musimy się martwić, że coś się przyklei.

Folia aluminiowa jeśli akurat nie macie pod ręką maty silikonowej, folia aluminiowa może okazać się zbawieniem. Wystarczy wyłożyć nią blachę, a potem posmarować ją cienką warstwą masła czy oleju. Tylko uważajcie przy wyjmowaniu z piekarnika, bo folia może być gorąca!

Kiedyś, zanim pojawił się papier do pieczenia, gospodynie domowe używały po prostu masła i mąki. Wystarczy posmarować formę cienką warstwą masła, a następnie obsypać ją mąką. W efekcie otrzymamy doskonałą powierzchnię, na której nic się nie przyklei.

Jeśli jesteście zwolennikami naturalnych materiałów, pergamin może być dla Was świetnym wyborem. Choć nieco trudniejszy w użyciu niż papier do pieczenia, może służyć jako jego zamiennik. Trzeba tylko pamiętać, że pergamin musi być dobrze nasączony tłuszczem, żeby wypieki się nie przykleiły.

Ceramiczne i szklane naczynia są nie tylko ładne, ale również świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla papieru do pieczenia. Przed użyciem wystarczy posmarować je tłuszczem, a wypieki nie będą się przyklejać.

Oto moje propozycje na zastępniki papieru do pieczenia. Mam nadzieję, że pomogą Wam w sytuacji kryzysowej.

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cukinia na zimowe dni – jak ją mrozić, żeby smakowała jak prosto z ogródka!

Cudowne Triki z Folią Aluminiową w Zmywarce: Jak to zmienia życie!