Chiński Makaron Zapiekany

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na obłędny makaron zapiekany po chińsku. To danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe prosto do serca Azji i zaskoczy niebanalną kombinacją smaków. Idealne na rodzinny obiad czy imprezę z przyjaciółmi. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego lub pszennego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 150 g kiełków sojowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania makaronu – ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale pamiętaj, by pozostawić go nieco al dente, ponieważ jeszcze będzie się zapiekał. Następnie, pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a potem szybko obsmaż na rozgrzanym oleju sezamowym do zrumienienia. Wyjmij mięso, a na tej samej patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Teraz czas na warzywa – paprykę, marchew i kiełki sojowe dodaj do cebuli z czosnkiem, smaż razem przez kilka minut. Do warzyw dodaj kurczaka, wlej sos sojowy, sos hoisin i miód. Całość dobrze wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 5 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Makaron wymieszaj z przygotowanym farszem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania możesz posypać sezamem lub dodatkowymi ziołami.

Zapiekaj makaron w piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżo pokrojoną kolendrą – dodaje to dania wspaniałego aromatu i świeżości.

Pytania i Odpowiedzi:

Czy mogę użyć innego makaronu niż ryżowy lub pszenny?
Oczywiście, ten przepis jest dość elastyczny, możesz użyć makaronu, który najbardziej lubisz lub masz pod ręką. Makaron jajeczny lub nawet spaghetti również świetnie się sprawdzi.

Jakie warzywa mogę dodać, jeśli nie mam papryki lub marchewki?
To danie jest świetną okazją do wykorzystania resztek z lodówki. Dobrze komponują się z nim brokuły, cukinia czy nawet groszek. Ważne, by warzywa były chrupiące.

Czy danie to jest pikantne?
Pikantność dania zależy od dodanej ostrej papryki. Jeśli nie przepadasz za ostrym jedzeniem, po prostu pomiń ten składnik.

Mam nadzieję, że makaron zapiekany po chińsku stanie się jednym z Waszych ulubionych dań. Smacznego!

Obraz -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ z Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Ryż z papryką i pieczarkami

Czy depilacja laserowa daje efekty na zawsze?