Przepis na carbonare bez boczku

Mam dla ciebie wspaniałą niespodziankę. Szukasz przepisu na Carbonarę bez bekonu? Cóż, trafiłeś we właściwe miejsce! Podzielę się z Tobą moim przepisem na Carbonarę bez bekonu, która sprawi, że Twoje kubki smakowe będą śpiewać i tańczyć. Po co komu bekon, skoro można go zastąpić wspaniałą i aromatyczną alternatywą? A więc bierz fartuch i zaczynamy gotować!

Składniki:

0,5 kg Twojego ulubionego makaronu (ja używam spaghetti, ale możesz użyć dowolnego rodzaju, który lubisz lub masz w pobliżu)
1 szklanka startego sera Pecorino Romano (lub parmezanu)
3 duże jajka
1 szklanka mrożonego zielonego groszku (ponieważ chcemy, żeby było zdrowo i kolorowo)
1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, zmielone
Sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Po pierwsze, zacznij gotować makaron! Zagotuj duży garnek z osoloną wodą, a kiedy już się zagotuje, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, nadszedł czas na przygotowanie naszej „bezboczkowej” magii. Weź średniej wielkości miskę i ubij w niej jajka i ser. Dopraw je szczyptą soli i sporą ilością czarnego pieprzu.

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż go przez około 1 minutę. Och, ten aromat! Twoja kuchnia będzie pachniała jak włoski sen.

Następnie dodaj na patelnię suszone pomidory i zielony groszek. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż groszek zmięknie, a suszone pomidory uwolnią swój wspaniały smak. Komu potrzebny jest bekon, gdy ma się takie pyszności?

Twój makaron powinien być już gotowy, więc odcedź go, ale nie zapomnij zachować około 1 szklanki wody z makaronu. Nadszedł czas, aby połączyć wszystko razem!

Dodaj ugotowany makaron na patelnię wraz z czosnkiem, suszonymi pomidorami i groszkiem. Delikatnie wymieszaj wszystko razem.

Zdejmij patelnię z ognia i wlej mieszankę jaj i sera. Teraz dzieje się magia: szybko podrzuć makaron, aby pokryć go kremowym sosem. Ciepło resztkowe z makaronu ugotuje masę jajeczną na tyle, że powstanie aksamitny, soczysty sos. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z makaronu, aby go rozrzedzić.

Spróbuj swojego dzieła i w razie potrzeby dostosuj sól i pieprz.

No i proszę, moi drodzy! Przepyszna Carbonara bez bekonu, jak zwykle czekam na miłę komentarze 😉

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na frytki z batatów

Przestań marnować czas: Sprawdzone metody zwiększania produktywności