Wegański schabowy z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 200 ml mleka roślinnego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia kalafiora i podzielenia go na grube plastry, które będą przypominały kotlety. Następnie przygotuj „mokrą” panierkę, mieszając mleko roślinne z mąką, czosnkiem w proszku, papryką słodką oraz solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym naczyniu przygotuj „suchą” panierkę, czyli bułkę tartą. Każdy plaster kalafiora zanurz najpierw w „mokrej” panierce, a następnie obtocz w „suchej”. Odstaw panierowane plastry na kilka minut, aby panierka dobrze przylgnęła do kalafiora.

Podgrzej olej na patelni i smaż kalafiorowe „schabowe” z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby ogień nie był zbyt mocny, aby panierka nie przypaliła się przed ugotowaniem kalafiora. Po usmażeniu, odsącz kotlety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podawaj wegańskie schabowe z kalafiora z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, czy świeża sałatka.

Najczęściej Zadawane Pytania

Czy mogę użyć innego rodzaju mąki do panierki?
Oczywiście, jeśli wolisz bezglutenową opcję, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową. Konsystencja panierki może się nieco różnić, ale wynik końcowy powinien być równie smaczny.

Czy kalafiorowe schabowe można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, możesz przygotować panierowane plastry kalafiora i przechowywać je w lodówce do 24 godzin przed smażeniem. To świetny sposób na oszczędzenie czasu, jeśli planujesz obiad dla gości.

Jak długo należy smażyć kalafiorowe schabowe?
Czas smażenia zależy od grubości plastrów kalafiora. Zazwyczaj smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, ale najlepiej jest kierować się kolorem panierki – powinna być złocista i chrupiąca.

Czy ten przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej?
Przepis można łatwo dostosować do diety bezglutenowej, używając mąki i bułki tartej bezglutenowej. Zawsze upewnij się, że wszystkie użyte produkty są certyfikowane jako bezglutenowe.

Obraz Bernadette Wurzinger z Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Pieczona Papryka w Oliwie z Czosnkiem – Aromatyczny Przysmak prosto z Piekarnika

Twaróg na słodko z owocami