Strucel Makowy – Sekret Tradycyjnej Kuchni

Kochani, dziś mam dla Was przepis na coś naprawdę wyjątkowego! Strucel makowy to jedno z tych tradycyjnych dań, które przenoszą nas w czasie prosto do kuchni naszych babć. Jest słodki, aromatyczny i idealnie kruchy. Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu, chciałabym podzielić się z Wami listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tego wspaniałego wypieku.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 300 g maku
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zacznie pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z resztą cukru, dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajka, szczyptę soli oraz nasze drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Podczas gdy nasze ciasto rośnie, możemy zająć się farszem makowym. Mak mielimy na drobno (możemy też użyć gotowego maku mielonego), a następnie mieszamy go z cukrem, rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskimi, miodem oraz skórką z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą.

Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, wałkujemy je na stolnicy oprószonej mąką w duży prostokąt. Na środku rozkładamy farsz makowy, a boki ciasta składamy do środka, tworząc strucla. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, aż nabierze złotego koloru.

Pytania i odpowiedzi:

Czy mogę dodać do farszu inne dodatki?
Oczywiście! Strucel makowy jest bardzo uniwersalny. Możesz dodać do niego na przykład skórkę pomarańczową, migdały czy nawet kawałki czekolady. Baw się smakami!

Czy ciasto można przygotować wcześniej?
Tak, możesz przygotować ciasto wieczorem i zostawić je w lodówce na noc. Rano wystarczy przygotować farsz, nadziać ciasto i piec.

Czy strucel można zamrozić?
Tak, upieczony i ostudzony strucel można zamrozić. Później wystarczy rozmrozić i podgrzać w piekarniku.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu! Czekam na Wasze zdjęcia i opinie w komentarzach. Smacznego!

Obraz 777546 z Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Makowiec Zawijany – Tradycyjny Przepis na Święta

Sztuka dekoracji potraw: Proste triki, by Twoje dania wyglądały jak z restauracji.