Przewodnik po domowym smażeniu kurczaka i pysznych sosach do niego

Witajcie, przyjaciele kucharze! Dziś chcę się z wami podzielić moim najlepszym poradnikiem, jak przyrządzić oszałamiającego domowego smażonego kurczaka i pyszne sosy do niego. Nie wiem jak Wy, ale nie ma nic lepszego niż wgryzanie się w chrupiący kawałek kurczaka i słyszenie tego satysfakcjonującego chrupania. A kiedy do tego dochodzi jeszcze smakowity sos do maczania, to już w ogóle jest to połączenie jak z nieba.

Wiem, że niektórych ludzi może przerażać myśl o zrobieniu smażonego kurczaka od podstaw, ale uwierz mi, że jest to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. A efekt końcowy jest tego wart. A więc zaczynajmy!

Po pierwsze, musisz zebrać składniki. Do kurczaka potrzebujesz kawałków kurczaka z kością (ja preferuję udka i podudzia), ale możesz użyć tego, co lubisz najbardziej. Potrzebna będzie też mąka, sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka i olej roślinny do smażenia.

Teraz przejdźmy do sosów do maczania. Możliwości są nieograniczone, ale dziś podzielę się dwoma moimi ulubionymi: klasyczną musztardą miodową i pikantnym sosem buffalo. Do przygotowania musztardy miodowej będziesz potrzebował miodu, musztardy Dijon, majonezu i soku z cytryny. Do sosu buffalo potrzebujesz ostrego sosu (ja używam Frank’s RedHot), roztopionego masła i czosnku w proszku.

Dobra, zaczynamy gotowanie! Najpierw obficie przypraw kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i papryką. Następnie wrzuć kurczaka do worka z mąką, aż będzie dobrze pokryty. Otrząśnij nadmiar mąki i pozostaw kurczaka na około 10 minut, aby panierka stężała.

Kiedy kurczak odpoczywa, czas przygotować sosy. Aby przygotować sos miodowy, ubij w misce miód, musztardę Dijon, majonez i sok z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby przygotować sos buffalo, w osobnej misce ubij gorący sos, roztopione masło i czosnek w proszku.

Teraz czas na smażenie kurczaka. Rozgrzej około cala oleju roślinnego na patelni z grubym dnem na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, ostrożnie umieść kurczaka na patelni skórą do dołu. Smaż kurczaka przez około 10 minut z każdej strony, aż stanie się złotobrązowy i ugotowany. Być może będziesz musiał dostosować temperaturę, aby kurczak smażył się równomiernie i nie przypalił.

Kiedy kurczak będzie gotowy, zdejmij go z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. A teraz moment, na który wszyscy czekaliśmy… czas na dip!

Lubię podawać kurczaka z obydwoma sosami do maczania na boku, żeby ludzie mogli mieszać i dopasowywać je do woli. Musztarda miodowa jest idealna dla tych, którzy wolą coś bardziej słodkiego, natomiast sos bufalo dodaje odrobinę ciepła.

No i proszę, kochani! Mój najważniejszy przewodnik po domowym smażonym kurczaku i pysznych sosach do niego. Może wymaga to trochę czasu i wysiłku, ale obiecuję, że warto. Więc śmiało, zaimponuj przyjaciołom i rodzinie swoimi nowo nabytymi umiejętnościami kulinarnymi. I nie zapomnij wylizać tych palców do czysta!

Image by 41330 from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na danie z ciastem francuskim

Z jakiej mąki makaron dla cukrzyka