Jak zrobić Vegetę domowym sposobem ?

W dzisiejszym wpisie na blogu poruszę temat, który z pewnością zainteresuje miłośników orientalnych smaków. A mianowicie, nauczę was, jak zrobić vegetę domowym sposobem. Tak, dobrze słyszycie – ten wszechstronny dodatek do potraw, który dodaje smaku niemal wszystkim danym, od zup po sosy, aż po pieczeń, można przygotować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Zanim jednak przejdziemy do samej receptury, chciałabym poruszyć jeden bardzo ważny aspekt. Vegeta, którą kupujemy w sklepach, często zawiera różne dodatki, takie jak glutaminian sodu, który nie zawsze jest zdrowy dla naszego organizmu. Dlatego decydując się na własnoręczne przygotowanie vegety, mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do naszego żołądka. To jest istotne, prawda?

No dobrze, teraz przejdziemy do sedna sprawy, czyli przepisu. Wszystko, co potrzebujecie to: sól morska (2 szklanki), marchew (1 kg), pietruszka (1 kg), seler (1 kg), por (1 kg) i czosnek (3 główki).

Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Nie musimy ich obierać, ponieważ wiele wartości odżywczych kryje się w skórkach. Kiedy warzywa są już czyste, kroimy je na małe kawałki. Teraz przychodzi czas na suszenie. Warzywa muszą być doskonale wysuszone, aby vegeta dobrze się przechowywała. Możemy to zrobić w dwóch etapach: najpierw suszymy je w piekarniku przez około 6-8 godzin w temperaturze 50-70 stopni, a następnie wystawiamy na słońce na 1-2 dni, aby całkowicie usunąć wilgoć.

Po wysuszeniu warzyw, przekładamy je do blendera i dodajemy sól morską. Miksujemy wszystko, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. W ostatnim etapie, przekładamy naszą domową vegetę do słoików i szczelnie zamykamy. Pamiętajcie, że należy ją przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się domową vegetą. Jak widzicie, proces jest prosty, ale wymaga trochę czasu. W zamian jednak otrzymujemy zdrowy produkt, bez sztucznych dodatków, który doskonale podkreśli smak wielu potraw.

Podsumowując, samodzielne przygotowanie vegety to świetna alternatywa dla gotowych produktów dostępnych w sklepie. Proces jest prosty, a efekt końcowy jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Mam nadzieję, że ten wpis zainspirował was do kulinarnych eksperymentów. Czekam na wasze komentarze i zdjęcia z wykonaną vegetą. Do następnego razu!

Image by Monika from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na deser tiramisu w pucharkach

Jak zrobić makaron ryżowy w domu ?