Przepis na ciasto z galaretką

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto z galaretką. Idealne na letnie dni, lekkie i orzeźwiające. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • 2 paczki biszkoptów
  • 2 galaretki w dowolnym smaku
  • 500 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Owoce do dekoracji (np. truskawki, kiwi, maliny)

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nie będzie jeszcze całkowicie stężała, przekładamy ją do większej miski.

W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Jeżeli chcemy, aby nasza masa była bardziej stabilna, możemy dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie delikatnie łączymy ubitą śmietanę z lekko stężałą galaretką, mieszając całość do uzyskania jednolitej masy.

Na dno formy wykładamy warstwę biszkoptów, następnie wylewamy na nie połowę masy galaretkowej, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wylewamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Przed podaniem, dekorujemy ciasto świeżymi owocami. Gotowe! Mam nadzieję, że smakuje Wam tak samo dobrze jak mi.

Pytania i odpowiedzi:

Czy mogę użyć innych owoców do dekoracji?
Oczywiście! Możesz użyć dowolnych owoców, które masz pod ręką. Ja często korzystam z truskawek i malin, ale kiwi czy ananas również świetnie się sprawdzą.

Czy mogę zastąpić biszkopty innym spodem?
Tak, jeżeli nie masz biszkoptów, możesz użyć np. herbatników lub ciasteczek digestive.

Jak długo ciasto powinno stężałeć w lodówce?
Najlepiej zostawić je na noc, ale jeśli jesteś w pośpiechu, kilka godzin powinno wystarczyć.

Mam nadzieję, że przepis Wam się podobał i będziecie często do niego wracać. Smacznego!

Obraz Teodor Buhl z Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Masa budyniowa przepis

Ciasto szpinakowe przepis