Dziś mam dla Was prawdziwą perełkę – tradycyjny przepis na oponki drożdżowe. Jest to przepis, który pokochałam i do którego często wracam.
Na początek, przygotujmy nasze składniki. Będziemy potrzebować:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 1/2 szklanki spirytusu,
- 1/2 szklanki smietany,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Rozkruszamy drożdże do dużej miski, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, następnie zalewamy wszystko 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do połączenia składników i zostawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. W dużej misce mieszamy pozostałą mąkę z cukrem. Dodajemy do tego żółtka, spirytus, śmietanę, otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dodajemy go do naszej miski i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Teraz przyszedł czas na formowanie oponki. Z naszego ciasta odcinamy małe kawałki i formujemy z nich kulki. Następnie robimy w środku dziurę, tworząc charakterystyczny dla oponki kształt.
Oponki smażymy na gorącym oleju. Muszą być pięknie złociste z każdej strony. Gdy są już gotowe, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
I voilà! Nasze przepyszne oponki drożdżowe są gotowe. Prosty przepis, który przynosi tak wiele radości i smaku. Mam nadzieję, że pokochacie go tak samo jak ja!
Image by Bruno /Germany from Pixabay
GIPHY App Key not set. Please check settings