Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na szybki, zdrowy i niezwykle smaczny posiłek. Przepis, który idealnie sprawdzi się zarówno na letni piknik, jak i elegancką kolację – to oczywiście klasyczna włoska sałatka Caprese, czyli pomidory z mozzarellą. Ale na samym początku, poznajmy składniki, których będziemy potrzebować:
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 2 kule mozzarelli
- Świeże liście bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i świeżo mielony pieprz
Pomidory i mozzarellę kroimy na równomiernie grube plasterki. Następnie na talerzu układamy na przemian plasterek pomidora, liść bazylii i plaster mozzarelli. W ten sposób tworzymy kolorowy, włoski „szachownicowy” wzór, który jest charakterystyczny dla tej sałatki.
Gdy mamy już układane wszystkie składniki, przyszedł czas na sos. W małym naczyniu łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos.
Ostatnim krokiem jest polanie naszej sałatki sosem. Delikatnie skrapiamy pomidory, mozzarellę i bazylię, starając się równomiernie rozprowadzić sos. I gotowe! Sałatka Caprese jest gotowa do podania.
Mam nadzieję, że pokochacie ten przepis tak bardzo jak ja. Spróbujcie go i podzielcie się swoimi wrażeniami. Czy macie swoje ulubione warianty tej sałatki? Dajcie znać w komentarzach, uwielbiam odkrywać nowe smaki!
Image by Tania Aviles from Pixabay