Dziś mam dla was prościutki przepis na ryż z zieloną fasolką i cukinią w wersji bezmięsnej wprost na obiad
Potrzebujemy do tego :
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki zielonej fasolki, przyciętej i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1/2 filiżanki cukinii pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Jak już wszystko zgromadzimy możemy zabierać się do pracy 😉
- Opłukujemy ryż na sitku o drobnych oczkach pod zimną, bieżącą wodą
- Woda ma się zagotować i wtedy dodajemy ryż i sól, a następnie mieszamy.
- Zmniejsz temperaturę do odpowiednio niskiej i przykryj pokrywką
- Gotuj ryż na wolnym ogniu przez 18-20 minut lub do momentu aż ryż stanie się miękki.
- Zdejmij teraz naszą potrawę z ognia i pozostaw ryż, przykryty, na dodatkowe 5 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Dodaj zieloną fasolkę, cukinię, paprykę i czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną tak z 5-7 minut powinno to trwać.
- Dodaj ugotowany ryż i czarny pieprz.
To danie najlepiej będzie smakowało na ciepło.
Oczywiście możesz dostosować ten przepis do własnych preferencji. Oczywiście może też być podany z mięsem.
GIPHY App Key not set. Please check settings