Ryż z zieloną fasolką i cukinią

IaroshenkoM / elements.envato.com

Dziś mam dla was prościutki przepis na ryż z zieloną fasolką i cukinią w wersji bezmięsnej wprost na obiad

Potrzebujemy do tego :

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki, przyciętej i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1/2 filiżanki cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Jak już wszystko zgromadzimy możemy zabierać się do pracy 😉

  • Opłukujemy ryż na sitku o drobnych oczkach pod zimną, bieżącą wodą
  • Woda ma się zagotować i wtedy dodajemy ryż i sól, a następnie mieszamy.
  • Zmniejsz temperaturę do odpowiednio niskiej i przykryj pokrywką
  • Gotuj ryż na wolnym ogniu przez 18-20 minut lub do momentu aż ryż stanie się miękki.
  • Zdejmij teraz naszą potrawę z ognia i pozostaw ryż, przykryty, na dodatkowe 5 minut.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  • Dodaj zieloną fasolkę, cukinię, paprykę i czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną tak z 5-7 minut powinno to trwać.
  • Dodaj ugotowany ryż i czarny pieprz.

To danie najlepiej będzie smakowało na ciepło.


Oczywiście możesz dostosować ten przepis do własnych preferencji. Oczywiście może też być podany z mięsem.

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jakie warzywa pasują do tofu?

Przepis na pieczarki z serem w cieście francuskim