Pstrąg z piekarnika w folii

Dzisiaj mam dla Was przepis na coś naprawdę wyjątkowego – pstrąga pieczonego w folii. Jest to jedno z moich ulubionych dań, ponieważ jest nie tylko pyszne, ale też łatwe do przygotowania i zdrowe. Wystarczy kilka składników, a Wasz obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. No to zaczynamy!

Potrzebujecie:

  • 2 świeże filety z pstrąga
  • 2 cytryny
  • Gałązki świeżego tymianku
  • Gałązki świeżego koperku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Folia aluminiowa

Przede wszystkim, upewnijcie się, że Wasze filety z pstrąga są świeże i dobrze umyte. Następnie, przygotujcie folię aluminiową. Każdy filet będzie pieczony w osobnej „torebce” foliowej, więc odetnijcie odpowiednio duże kawałki folii.

Następnie, ułóżcie filet na folii, skropcie go oliwą z oliwek i posypcie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie gałązki tymianku i koperku (możecie je lekko poszarpać, aby uwolnić aromat). Pokrojcie jedną cytrynę na plasterki i ułóżcie na pstrągu. Drugą wyciśnijcie, polewając sokiem rybę.

Teraz czas na zapakowanie naszego pstrąga. Złóżcie folię, tworząc szczelne „torebki”. Starajcie się, aby były one jak najbardziej szczelne, ale pamiętajcie, aby pozostawić trochę miejsca w środku, aby para mogła swobodnie krążyć.

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pstrąga pieczcie przez około 20-25 minut. Czas pieczenia może zależeć od wielkości filetów, ale generalnie po tym czasie powinny być one doskonale ugotowane – mięso powinno łatwo odchodzić od ości.

Po upieczeniu ostrożnie otwórzcie folię – uważajcie na gorącą parę! Podawajcie pstrąga bezpośrednio z folii, aby utrzymać cały sok i aromat. Pstrąg pieczony w folii jest doskonały podany z pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatą.

Voilà! Teraz możecie cieszyć się pysznym, zdrowym i łatwym w przygotowaniu daniem. Smacznego!

Image by Marco Williams from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Jak długo gotować brukselkę ?

Karkówka a’la schabowy