Hej smakosze! Macie ochotę na pyszny sos do spaghetti? No to macie szczęście, bo mam dla was zabójczy przepis, który powali was na kolana! Jestem podekscytowana, że mogę się nim z Tobą podzielić.
Po pierwsze, zbierzmy nasze składniki. Do tego przepisu będziesz potrzebował:
1/2 kg mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmielone
1 puszka sosu pomidorowego (15 uncji)
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (15 uncji)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Skoro mamy już wszystko, czego potrzebujemy, czas zacząć gotować! Weź dużą patelnię i zrumień mieloną wołowinę na średnim ogniu. Kiedy się usmaży, zdejmij ją z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj je, aż zmiękną i staną się aromatyczne, czyli około 3-5 minut.
Następnie dodaj na patelnię puszkę sosu pomidorowego i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Teraz nadszedł czas na dodanie przypraw. Dodaj na patelnię cukier, suszoną bazylię, suszone oregano, sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko razem i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Na koniec dodaj ugotowaną mieloną wołowinę z powrotem na patelnię i dobrze wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze przez 5-10 minut, aby smaki się połączyły.
I voila! Masz teraz pyszny domowy sos do spaghetti, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Uwielbiam przygotowywać ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze jest to strzał w dziesiątkę. Najlepsze jest to, że jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu przygotowań. Ponadto jest to świetny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny, którą masz w lodówce.
Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis i daj mi znać w komentarzach poniżej, co o nim myślisz! A jeśli masz jakieś wskazówki lub wariacje na temat tego przepisu, chętnie je usłyszę. Miłego gotowania!
Image by Jan Vašek from Pixabay
GIPHY App Key not set. Please check settings