Przepis na pieczarki z serem w cieście francuskim

Puff pastry stuffed with mushrooms and vegetables on wooden background

Ten sprzepis idealnie pasuje na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi jako przekąska.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 500 g pokrojonych grzybów
  • 1/2 szklanki sera (np. cheddar lub gruyere)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, najlepiej zmielony
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 jajko

Jeśli zdobędziemy składniki możemy zabierać się do przygotowywania.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
  • Na patelni trzeba rozpuść masło na średnim ogniu.
  • Następnie dodaj sprasowany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby
  • Smaż przez około 5 minut, aż grzyby zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
  • Rozwiń ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni (dobra będzie stolnica silikonowa). Umieść ugotowane grzyby i ser na jednej połowie ciasta francuskiego.
  • Posmaruj brzeg ubitym jajkiem.
  • Złóż drugą połowę ciasta francuskiego na nadzienie i dociśnij brzegi do siebie, aby je zamknąć. Możesz je pokroić na mniejsze porcje lub wstawić w całości i pociąć później.
  • Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.
  • Przełóż ciasto na blachę i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie miało brązowawy kolor.

Jak widzicie, szybko, tanio i prosto. Zachęcam do komentowania i dodawania opinii.

Zdjęcie : Sebastian_Studio/ elements.envato.com

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ryż z zieloną fasolką i cukinią

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym