Ten sprzepis idealnie pasuje na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi jako przekąska.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 500 g pokrojonych grzybów
- 1/2 szklanki sera (np. cheddar lub gruyere)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, najlepiej zmielony
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 jajko
Jeśli zdobędziemy składniki możemy zabierać się do przygotowywania.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Na patelni trzeba rozpuść masło na średnim ogniu.
- Następnie dodaj sprasowany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby
- Smaż przez około 5 minut, aż grzyby zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozwiń ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni (dobra będzie stolnica silikonowa). Umieść ugotowane grzyby i ser na jednej połowie ciasta francuskiego.
- Posmaruj brzeg ubitym jajkiem.
- Złóż drugą połowę ciasta francuskiego na nadzienie i dociśnij brzegi do siebie, aby je zamknąć. Możesz je pokroić na mniejsze porcje lub wstawić w całości i pociąć później.
- Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.
- Przełóż ciasto na blachę i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie miało brązowawy kolor.
Jak widzicie, szybko, tanio i prosto. Zachęcam do komentowania i dodawania opinii.
Zdjęcie : Sebastian_Studio/ elements.envato.com
GIPHY App Key not set. Please check settings