Przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Pasta chef makes or cooks fresh italian pasta. Closeup. Cooking concept. Lifestyle. Square.

Hej, jesteście gotowe zanurzyć się w świecie makaronu z tuńczykiem i kukurydzą? Jeśli nie, to lepiej się przygotuj, bo ten przepis na pewno sprawi, że twoje kubki smakowe zatańczą.

Zanim przejdziemy do przepisu, pozwól, że przedstawię ci małą historię. Odkryłem ten przepis kilka lat temu, kiedy grzebałem w mojej spiżarni, szukając czegoś szybkiego i łatwego do zrobienia. Natknąłem się na puszkę tuńczyka i puszkę kukurydzy i wtedy mnie to uderzyło. Dlaczego nie połączyć tych dwóch rzeczy i nie zrobić z nich makaronu? I powiem ci, że była to jedna z najlepszych decyzji, jakie kiedykolwiek podjąłem.

A więc, bez dalszych ceregieli, przejdźmy do przepisu.

Składniki:

0,5 kg makaronu
1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku, zmielone
1/2 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Nie przegotowuj makaronu, bo stanie się mięsisty.

Podczas gdy makaron się gotuje, podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj zmielony czosnek i smaż przez minutę lub dwie, aż stanie się aromatyczny.

Odsącz tuńczyka i kukurydzę, a następnie dodaj je na patelnię z czosnkiem. Gotuj przez kilka minut, aż się podgrzeją.

Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i dodaj do patelni z tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszaj wszystko razem, aż makaron zostanie pokryty oliwą z oliwek i mieszanką tuńczyka i kukurydzy.

Dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj wszystko razem, aż ser się rozpuści i wszystko będzie dobrze połączone.

Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na gorąco.

I to jest to! Szybkie i łatwe danie z makaronu, które jest idealne na te wieczory, kiedy nie masz ochoty spędzać godzin w kuchni.

Na co więc czekasz? Wypróbujcie ten przepis i dajcie nam znać w komentarzach poniżej, jak wam poszło. Chętnie się z Tobą skontaktujemy.

Nie zapomnij też podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Zaufaj mi, będą Ci za to wdzięczni. Miłego gotowania!

Zdjęcie kuban-kuban / elements.envato

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Przepis na makaron w sosie orzechowym

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą