Podobny przepis znalazłam kiedyś w sieci i zmodyfikowałam na własne potrzeby, miła odskocznia od mięsnych kotletów
Składniki, których potrzebujemy to :
- 4 jajka na twardo, obrane i utłuczone
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1/4 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki stołowe pokrojonych w kostkę ogórków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
No i teraz możemy zabrać się za nasze przepyszne kotleciki :
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- W miseczce wymieszaj jajka, bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, paprykę, czerwoną cebulę, ogórki, sól i pieprz.
- Uformuj z masy 8 kotletów o grubości około z 2 cm. Ułóż kotlety na przygotowanej blaszce do pieczenia.
- Posmaruj wierzch kotletów oliwą z oliwek.
- Piecz kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
- Wyjmij kotlety z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Kotlety z jajka możesz podać jako danie główne lub jako przekąskę. Są pyszne nawet podane bez niczego, ale świetnie smakują z różnego rodzaju sosami, u mnie w domu z czosnkowym są rewelacją dla dzieci. Możesz też dodać do kotleta inne składniki, aby nadać im „specjalny” smak, np. pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek (mąż uwielbia te z boczkiem)
GIPHY App Key not set. Please check settings