Przepis na jabłecznik z pianką

Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszny jabłecznik z pianką. Jest to deser, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i konsystencją. Idealny na niedzielne popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 4 duże jabłka (najlepiej szare renety)
  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Pianka:

  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy składniki na jednolitą masę. W innym naczyniu mieszamy jajka z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Połącz obie masy i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z cynamonem. Na koniec rozkładamy je równomiernie na cieście.

Teraz przystępujemy do przygotowania pianki. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier puder, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

Rozprowadź piankę równomiernie na jabłkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste.

Pytania i odpowiedzi:

Czy mogę użyć innych jabłek niż szare renety?
Tak, możesz użyć dowolnych jabłek, które masz pod ręką. Szare renety są jednak szczególnie polecane ze względu na ich słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z ciastem i pianką.

Czy mogę dodać do ciasta orzechy lub rodzynki?
Oczywiście! Dodatek orzechów lub rodzynek doda ciastu dodatkowej tekstury i smaku. Polecam dodać je do warstwy jabłek.

Czy pianka jest konieczna?
Pianka dodaje lekkości i słodkości do jabłecznika. Jeśli jednak nie jesteś fanem pianki, możesz ją pominąć. Jabłecznik będzie równie pyszny!

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i zainspiruje do eksperymentowania w kuchni. Smacznego!

Obraz Photo Mix z Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Ciasto szpinakowe przepis

Jabłecznik na oleju ?