Dzisiaj chciałam podzielić się moim ulubionym przepisem na domowe lody sorbetowe. Jeśli jesteście miłośnikami owocowych smaków i chcecie przygotować coś pysznego i orzeźwiającego, to ta propozycja na pewno was zainteresuje. Gotowi na przygodę kulinarą? Zaczynamy!
Składniki:
- 500 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, mango)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- Sok z jednej cytryny
Pierwszym krokiem jest przygotowanie owoców. Oczyszczam je dokładnie, usuwam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucam do blendera i miksuję, aż uzyskam jednolitą masę.
Następnie przystępuję do przygotowania syropu cukrowego. W rondelku zagotowuję wodę, a następnie dodaję cukier. Mieszam, aż cukier się rozpuści. Kiedy syrop jest gotowy, wyłączam ogień i pozostawiam do ostygnięcia.
Gdy syrop cukrowy ochłodzi się, dodaję go do blendera z owocami. Dołączam również świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko blenduję razem przez około minutę, aż składniki dobrze się połączą.
Teraz pora na chwilę odpoczynku dla naszego sorbetu. Przelewam masę do zamrażalnika, najlepiej do metalowego naczynia, aby przyspieszyć proces zamrażania. Co 30 minut wyjmuję sorbet z zamrażalnika i energicznie mieszam go widelcem, aby złamać kryształki lodu. Powtarzam ten proces przez około 3 godziny, aż sorbet nabierze odpowiedniej konsystencji.
Po tym czasie mój domowy sorbet jest gotowy! Wyjmuję go z zamrażalnika i przelewam do pucharków lub waflowych rożków. Dekoruję owocami lub miętą dla dodatkowego efektu. Teraz tylko wystarczy się delektować!
Zachęcam was do spróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami. Czy wykorzystaliście inne owoce? Jakie smaki sorbetów uwielbiacie najbardziej? Czekam na wasze komentarze!
Image by -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay
GIPHY App Key not set. Please check settings