Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszny deser, który można podać na każdą okazję. Znakomity, klasyczny, nieodmiennie zachwycający – tak, to włoskie tiramisu. Ale dzisiaj zrobimy małą zmianę – będziemy go podawać w pucharkach.
Kiedy mówimy o tiramisu, zawsze myślimy o wykwintnym deserze, który zdobi stoły najlepszych restauracji. Co jeśli powiedziałabym Wam, że możecie to osiągnąć w swojej kuchni, używając prostych składników? Włoski deser jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest oszałamiający.
Najpierw potrzebujemy kilku składników. Do przygotowania deseru dla czterech osób potrzebujemy: 250g mascarpone, 2 żółtka, 2 białka, 100g cukru pudru, 200g pierników ladyfingers (włoskie ciastka do tiramisu), filiżankę mocnej, czarnej kawy oraz kakao do posypania.
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka umieszczamy w dużej misce i dodajemy do nich cukier puder. Mieszamy, aż składniki połączą się i uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aż składniki połączą się całkowicie.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pamiętajmy, że muszą być naprawdę dobrze ubite, aby nasz deser był lekki i puszysty. Następnie delikatnie łączymy ubite białka z masą mascarpone, starając się nie zniszczyć struktury piany.
Teraz przygotowujemy ciastka ladyfingers. Moczymy je szybko w mocnej kawie – pamiętajmy, by nie przemoczyć ich zbyt mocno, chcemy, aby były wilgotne, ale nie rozpadające się.
Gdy wszystko jest gotowe, możemy zacząć układać nasz deser. Na dno każdego pucharka kładziemy warstwę naszych nasączonych ciastek. Następnie nakładamy warstwę masy mascarpone, a potem znów ciastka. Powtarzamy te kroki, aż skończą nam się składniki, zakończywszy masą mascarpone na górze.
Deser powinien spędzić w lodówce co najmniej dwie godziny, aby składniki mogły się ze sobą połączyć. Przed podaniem posypujemy wierzch deseru kakao.
Podsumowując, tiramisu w pucharkach to doskonały deser na każdą okazję.
Image by Karen Westberg from Pixabay
GIPHY App Key not set. Please check settings