Przepis na boczek rolowany

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny boczek rolowany. Jestem pewna, że spodoba się Wam ta aromatyczna i sycąca potrawa, która idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi. Przygotowanie boczku rolowanego może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam Was, że z moim prostym przepisem poradzicie sobie doskonale.

Oto, czego będziemy potrzebować:

  • 1 kg świeżego boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oliwy

Zaczynamy od przygotowania boczku. Najpierw dokładnie go umyjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz przychodzi czas na delikatne rozwinięcie boczku na płaskiej powierzchni. Można użyć deski do krojenia lub dużej deski do przygotowywania potraw.

Następnie, musztardę, czosnek, sól, pieprz, tymianek i majeranek mieszamy w miseczce, tworząc aromatyczną pastę. Tę pastę smarujemy równomiernie na całej powierzchni boczku. Upewnijmy się, że boczek jest równomiernie pokryty.

Teraz przychodzi czas na zwinięcie boczku. Zaczynamy od jednego z dłuższych boków i delikatnie zwijamy boczek, starając się utworzyć ładny, równy rulon. Jeśli boczek jest za długi, możemy go przyciąć nożem.

Po złożeniu boczku rolowanego, na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Kiedy oliwa jest już gorąca, wkładamy boczek na patelnię. Smażymy go z każdej strony przez kilka minut, aż stanie się złocisty i chrupiący.

Gdy boczek jest gotowy, wyjmujemy go z patelni i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pozostawiamy go na chwilę, aby przestygł.

Teraz, gdy nasz boczek rolowany „odpoczywa”, możemy przygotować ulubione dodatki. Ja osobiście lubię podać go z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

To już wszystko! Mam nadzieję, że mój przepis na boczek rolowany przypadł Wam do gustu. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii i pomysłów na modyfikacje tego przepisu. Zachęcam Was do zostawienia komentarzy poniżej i podzielenia się swoimi doświadczeniami z przygotowywania tego smakołyku.

Image by Diana Yanes from Pixabay

Co myślisz?

Napisane przez Magda Niemczuk

Miłośniczka słodkich pyszności, kolorowych ciuchów, twardo stąpająca po ziemi romantyczka, która uwielbia ciepły kocyk i książkę przed snem. Nie jestem specjalistką w każdej dziedzinie, pisze o tym co mnie interesuje. Mogę nie mieć racji i chętnie dowiem się więcej. Jeśli widzisz błędy w moich wpisach, wskaż mi właściwą drogę chętnie przeredaguję i wspomnę o autorze poprawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Co zrobić z zielonych pomidorów na zimę?

Przepis na pyszne parówki w sosie musztardowym