Dzisiaj przygotowałam dla Was coś, co na pewno przyda się podczas zbliżającego się sezonu ogórkowego. Oto przepis na pyszne ogórki konserwowe z papryką. Są nie tylko smaczne, ale także stanowią kolorowy i apetyczny dodatek do wielu dań. Ale na początek, zobaczmy, jakie składniki będą nam potrzebne:
- 1 kg ogórków
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża żółta papryka
- 1 litr wody
- 0.5 litra octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 główki czosnku
- Koperek do smaku
Ogórki myjemy i obieramy z końcówek. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Następnie zajmujemy się zalewą. Wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odstawiamy zalewę, aby ostygła.
Słoiki wyparzamy wrzątkiem. Do każdego słoika wkładamy pokrojony czosnek, koper, pokrojone papryki i na koniec ogórki. Zalewamy wszystko ostudzoną zalewą tak, aby pokryć wszystkie składniki.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
I gotowe! Teraz tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać kilka tygodni, aby ogórki nabrały odpowiedniego smaku.
Mam nadzieję, że ten przepis na ogórki konserwowe z papryką przysporzy Wam wiele radości podczas przygotowań na sezon ogórkowy. Zachęcam do podzielenia się swoimi doświadczeniami i uwagami na temat tego przepisu w komentarzach.
Image by Lukas from Pixabay