Dzisiaj mam dla Was prawdziwą kulinarną wyżerkę w stylu Latino – przepis na naleśniki po meksykańsku! To połączenie polskiej klasycznej potrawy z pikantnymi smakami Ameryki Łacińskiej jest nie tylko niezwykle smaczne, ale też bardzo proste do przygotowania.
Potrzebujecie tylko:
Dla naleśników:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- 2 łyżki masła
Dla farszu:
- 1 piers z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka przyprawy do fajitas
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Na początek przygotujmy naleśniki. W misce połączcie mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Ubijajcie do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie na patelni rozgrzejcie masło i smażcie naleśniki z obu stron do zrumienienia. Gotowe odłóżcie na bok.
Teraz przejdźmy do farszu. Pokrójcie piersi z kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie kurczaka i smażcie, aż będzie dobrze zrumieniony. W międzyczasie pokrójcie cebulę i paprykę na drobne kawałki, a czosnek drobno posiekajcie.
Gdy kurczak jest już usmażony, dodajcie do niego cebulę, czosnek i paprykę. Smażcie wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do patelni odsączoną fasolę i kukurydzę, a potem dodajcie przyprawy – oregano i przyprawę do fajitas. Wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut.
Następnie rozłóżcie farsz na naleśnikach, zwińcie je i podawajcie. Możecie dodać na wierzch trochę śmietany, startego sera czy awokado dla dodatkowego smaku.
Te meksykańskie naleśniki to świetny pomysł na kolorowy i smakowity obiad lub kolację. Smacznego!
Image by Kira from Pixabay