Jeśli naszła Cię ochota na przepyszne cytrynowe Ciasto, to dziś mam dla Ciebie coś specjalnego. Cytryny, figi i mleko to trzy najważniejsze jego składniki. Możesz użyć świeżych fig zamiast suszonych.
A sam przepis jest prosty i każdy powinien sobie poradzić.
Składniki: których będziemy potrzebowali :
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- Skórka z 1 cytryny
- Sok z 1 cytryny
- 1 szklanka świeżych fig, pokrojonych w kostkę
No i przejdźmy teraz do naszej roboty :
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Nasmaruj i oprósz mąką okrągłą tortownicę o wybranej średnicy.
- W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej większej miseczce ubij cukier, jajka, mleko i olej roślinny, aż do ich połączenia.
- Teraz szybciutko dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż się połączą.
- Wmieszaj skórkę z cytryny i sok.
- Dodaj pokrojone w kostkę figi.
- Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wygładź wierzch.
- Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czyściuteńka
No i już końcówka, teraz pozwól ciastu ostygnąć w tortownicy przez kilka kolejnych minutek
Możesz podawać je w takiej postaci lub posypać maluteńko cukrem pudrem i podać z porcją bitej śmietany na wierzchu.
Nie ma chyba nic skomplikowanego, jak zwykle czekam na wasze wskazówki i opinie 😉
GIPHY App Key not set. Please check settings