Generalnie mamy wiele różnych metod przyrządzania ryżu: gotowanie na parze, gotowanie, smażenie itd.. Każda z nich daje zupełnie inne rezultaty i może przynieść dodatkowe doznania smakowe.
Kluczem do uzyskania dobrego dania z ryżu jest wiedza, która metoda jest najlepsza dla danego rodzaju ryżu i upodobań osób które go będą spożywały.
Gotowanie na parze
W przypadku tej metody, umieść ryż w garnku i dodaj wody, aby go tylko przykryć. Ustaw timer na 10 minut i pozwól ryżowi się gotować. Ważne jest, aby nie mieszać ryżu podczas gotowania na parze. Spowoduje to aktywację skrobi, powodując sklejannie się ryżu.
Gotowanie w garnku z wodą
Aby uzyskać podstawowy gotowany ryż, użyj średniej wielkości garnka i 2 1/4 szklanki wody (lub więcej, jeśli lubisz bardziej miękki ryż). Gdy woda dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego, załóż pokrywkę i pozwól ryżowi gotować się na parze przez 15 minut.
Pilau
Aby przygotować klasyczny pilaw, połącz w garnku 1 szklankę długoziarnistego białego ryżu z solą i wodą. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu, gdy cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie ugotowany.
Risotto
Aby przygotować risotto, zacznij dodawać bulion małymi partiami i mieszaj go pomiędzy kolejnymi porcjami. Dzięki temu skrobia zawarta w ryżu łatwiej się rozetrze i powstanie kremowy sos. Następnie dodawaj stopniowo więcej płynu, w miarę potrzeby, aż zostanie on prawie wchłonięty.
GIPHY App Key not set. Please check settings