Witajcie, przyjaciele kucharze! Dziś chcę się z wami podzielić moim najlepszym poradnikiem, jak przyrządzić oszałamiającego domowego smażonego kurczaka i pyszne sosy do niego. Nie wiem jak Wy, ale nie ma nic lepszego niż wgryzanie się w chrupiący kawałek kurczaka i słyszenie tego satysfakcjonującego chrupania. A kiedy do tego dochodzi jeszcze smakowity sos do maczania, to już w ogóle jest to połączenie jak z nieba.
Wiem, że niektórych ludzi może przerażać myśl o zrobieniu smażonego kurczaka od podstaw, ale uwierz mi, że jest to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. A efekt końcowy jest tego wart. A więc zaczynajmy!
Po pierwsze, musisz zebrać składniki. Do kurczaka potrzebujesz kawałków kurczaka z kością (ja preferuję udka i podudzia), ale możesz użyć tego, co lubisz najbardziej. Potrzebna będzie też mąka, sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka i olej roślinny do smażenia.
Teraz przejdźmy do sosów do maczania. Możliwości są nieograniczone, ale dziś podzielę się dwoma moimi ulubionymi: klasyczną musztardą miodową i pikantnym sosem buffalo. Do przygotowania musztardy miodowej będziesz potrzebował miodu, musztardy Dijon, majonezu i soku z cytryny. Do sosu buffalo potrzebujesz ostrego sosu (ja używam Frank’s RedHot), roztopionego masła i czosnku w proszku.
Dobra, zaczynamy gotowanie! Najpierw obficie przypraw kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i papryką. Następnie wrzuć kurczaka do worka z mąką, aż będzie dobrze pokryty. Otrząśnij nadmiar mąki i pozostaw kurczaka na około 10 minut, aby panierka stężała.
Kiedy kurczak odpoczywa, czas przygotować sosy. Aby przygotować sos miodowy, ubij w misce miód, musztardę Dijon, majonez i sok z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby przygotować sos buffalo, w osobnej misce ubij gorący sos, roztopione masło i czosnek w proszku.
Teraz czas na smażenie kurczaka. Rozgrzej około cala oleju roślinnego na patelni z grubym dnem na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, ostrożnie umieść kurczaka na patelni skórą do dołu. Smaż kurczaka przez około 10 minut z każdej strony, aż stanie się złotobrązowy i ugotowany. Być może będziesz musiał dostosować temperaturę, aby kurczak smażył się równomiernie i nie przypalił.
Kiedy kurczak będzie gotowy, zdejmij go z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. A teraz moment, na który wszyscy czekaliśmy… czas na dip!
Lubię podawać kurczaka z obydwoma sosami do maczania na boku, żeby ludzie mogli mieszać i dopasowywać je do woli. Musztarda miodowa jest idealna dla tych, którzy wolą coś bardziej słodkiego, natomiast sos bufalo dodaje odrobinę ciepła.
No i proszę, kochani! Mój najważniejszy przewodnik po domowym smażonym kurczaku i pysznych sosach do niego. Może wymaga to trochę czasu i wysiłku, ale obiecuję, że warto. Więc śmiało, zaimponuj przyjaciołom i rodzinie swoimi nowo nabytymi umiejętnościami kulinarnymi. I nie zapomnij wylizać tych palców do czysta!
Image by 41330 from Pixabay
GIPHY App Key not set. Please check settings